FI-verkkotunnusta koskevat vaatimukset ja ohjeistukset
Verkkotunnus on yrityksen digitaalinen osoite internetissä, ja se on yksi ensimmäisistä asioista, joita asiakkaat näkevät yrityksen kanssa asioidessa. On tärkeää valita oikea FI-verkkotunnus, joka ei ainoastaan edusta yritystäsi ammattimaisesti, vaan on myös lainmukainen. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä sinun tulee tietää FI-verkkotunnusten valinnasta, rekisteröinnistä ja lainmukaisuudesta. Rekisteröintiprosessi on suunniteltu olemaan yksinkertainen ja suoraviivainen, mutta on tärkeää ymmärtää, että verkkotunnuksen rekisteröinnille on tiettyjä vaatimuksia ja sääntöjä, joiden tulee täyttyä. Tutustuthan artikkeliin huolellisesti.
Verkkotunnuksen muoto ja sisältö
FI-verkkotunnus on Suomen kansallinen verkkotunnuspääte, jota hallinnoi Traficom eli Liikenne- ja viestintävirasto. Kaikki yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt kotipaikasta riippumatta voivat rekisteröidä itselleen fi-verkkotunnuksen. Ennen verkkotunnuksen rekisteröintiä sinun tulee varmistaa että verkkotunnus on vapaa eikä se loukkaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä, mitä käsittelemme tarkemmin jäljempänä. Huomioi, että me hoidamme rekisteröinnin ja kaikki siihen liittyvät palvelut puolestasi.
Suojatut nimet ja tavaramerkit
Suojattu nimi tai tavaramerkki on erityisen suojan saanut nimitys, joka on merkitty virallisiin rekistereihin. Tavaramerkkiä voi hahmottaa tunnusmerkkinä, joka erottaa tietyn yrityksen tavarat ja palvelut muiden vastaavista. Tavaramerkki toimii siis markkinoilla erottamisvälineenä. Suojattuja nimiä ja merkkejä ovat esimerkiksi:
- Suomen kauppa-, tavaramerkki-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkityt nimet tai merkit
- Julkisyhteisön, valtion liikelaitoksen, itsenäisen julkisoikeudellisen laitoksen, julkisoikeudellisen yhdistyksen ja vieraan valtion edustuston ja sen toimielimien nimet
- Toiminimi- ja tavaramerkkilaissa tarkoitetut vakiintuneet nimet, toissijaiset tunnukset tai tavaramerkit
- EUIPO:n tavaramerkkirekisteriin merkityt EU-tavaramerkit.
On tärkeää huomioita ettei verkkotunnus loukkaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä. Voit menettää rekisteröimäsi verkkotunnuksen, jos loukatun nimen tai tavaramerkin haltija sitä vaatii. Vastuussa verkkotunnuksen lainmukaisuudesta on viimekädessä sen käyttäjä.
Traficom poistaa verkkotunnuksen suojatun nimen tai tavaramerkin haltijan vaatimuksesta, jos verkkotunnus sen rekisteröintihetkellä:
- vastaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä, eikä verkkotunnuksen käyttäjä pysty esittämään hyväksyttävää perustetta verkkotunnuksen rekisteröinnillä,
- muistuttaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä ja verkkotunnus rekisteröidään ilmeisessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa tai
- muistuttaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä siten, että se on tahallaan kirjoitettu väärin ja rekisteröintejä on useita. Tunnusmerkkioikeus on varsin laaja ja vakiintunut aihealue myös oikeuskäytännössä, minkä vuoksi kannattaa olla yhteydessä meihin tai muuhun ammattilaiseen, jos epäilet verkkotunnuksesi lainmukaisuutta.
Tarkista suojatut nimet ja tavaramerkit sekä onko verkkotunnus vapaa
Voit tarkistaa suojatut nimet ja tavaramerkit Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) julkisista rekistereistä sekä Euroopan unionin immateriaalioikeusviraston (EUIPO) EU-tavaramerkkirekisteristä.
Puolestaan verkkotunnuksen saatavuuden tarkistaminen on helppoa ja se voidaan tehdä useilla eri tavoilla. Voit tarkistaa sivustoltamme verkkotunnuksen saatavuuden syöttämällä haluamasi nimen ja verkkotunnuksen hakukenttään, jolloin työkalumme kertoo, onko verkkotunnus vapaa. Voit lisäksi tarkistaa traficomin virallisilla verkkosuilla .fi verkkotunnuksen saatavuuden. Internetissä on saatavilla monia verkkotunnusten tarkistustyökaluja, jotka voivat antaa nopean vastauksen verkkotunnuksen saatavuuteen. Voit esimerkiksi käyttää kolmannen osapuolen WHOIS-työkaluja, jonka avulla voit nähdä, onko verkkotunnus jo rekisteröity, ja saat lisätietoja verkkotunnuksen omistajasta, jos se on jo rekisteröity.
Sallitut merkit
Sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a-z ja numerot 0-9. Lisäksi sallittuja merkkejä ovat kansalliset merkit å, ä ja ö sekä Suomessa puhuttavan saamen kielen merkit ja lisäksi tavuviiva-miinusmerkki. On tärkeää huomata, että kansallisia merkkejä sisältävä verkkotunnus (å,ä,ö) tulee määritellä teknisesti ACE-muotoon (ASCII Compatible Encoding), joka mahdollistaa latinalaisten aakkosten ulkopuolisten kirjoitusmerkkien käytön. Esimerkiksi verkkotunnus ääkkönen.fi on ACE-muotoisena xn--kknen-fraa=0m.fi. Voit muuntaa verkkotunnuksen ACE-muotoon useilla verkkosivuilla, kuten Liikenne- ja viestintäviraston verkkosivustolla. Meidän kautta tämä onnistuu automaattisesti. Kannattaa huomioida myös tarve hakea toinen verkkotunnus ilman kansallisia merkkejä, esimerkiksi ääkkönen.fi ja aakkonen.fi, jotta saadaan laajempi verkkotunnussuoja. Jos sinulla on sekä paikallisia että kansainvälisiä asiakkaita, molempien verkkotunnusten rekisteröinti voi olla hyödyllistä.
Verkkotunnuksen rekisteritiedot
On tärkeää pitää verkkotunnuksen rekisteritiedot ajan tasalla rekisteröinnin jälkeenkin. Välittäjällä on velvollisuus toteuttaa asiakkaan pyytämät muutokset, kuten:
- verkkotunnuksen käyttäjän yhteystietojen päivittäminen
- verkkotunnuksen irtisanominen
- verkkotunnuksen siirtäminen toiselle käyttäjälle
- verkkotunnuksen välittäjän vaihtaminen
- verkkotunnuksen uusiminen.
Liikenne- ja viestintävirasto käyttää kuulemisiin ja tiedoksiantoihin verkkotunnusrekisteriin merkittyä sähköpostiosoitetta, jolloin verkkotunnuksiin liittyvä asiakirja tai päätös voidaan aina antaa tiedoksi sähköpostilla. Tämän ns. prosessiosoitteen oikeudellinen merkitys on huomattava ja sen ilmoittaminen Liikenne- ja viestintävirastolle on pakollista.
Lopuksi kannattaa pitää mielessä verkkotunnusten uusiminen, joka on toteutettava ennen sopimuskauden päättymistä, jotta varmistetaan verkkotunnuksen jatkuva omistajuus ja estetään sen kaappaaminen muilta toimijoilta. Jos et uusi verkkotunnustasi ajoissa, se saatetaan vapauttaa ja se tulee saataville muille ostajille. Verkkotunnuksen kaappaus on yleinen käytäntö, jossa kilpailijat tai verkkotunnuskauppiaat voivat rekisteröidä vapautuneen verkkotunnuksen omaan käyttöönsä. Meidän palvelussamme verkkotunnukset uusiutuvat automaattisesti ennen sopimuskauden päättymistä, ellei toisin ole erikseen sovittu. Voit siis keskittyä olennaiseen, kun me huolehdimme verkkotunnuksesi suojaamisesta ja toiminnasta.
Lumea Cloud Services Oy:nä olemme sitoutuneet tarjoamaan sinulle paitsi luotettavia ja laadukkaita verkkotunnus- ja hosting-palveluita, myös asiantuntevaa tukea ja neuvontaa jokaisessa vaiheessa. Tähtäämme siihen, että asiakkaamme saavat parhaita ja markkinoiden edullisimpia palveluita. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua verkkotunnuksen valinnassa, rekisteröinnissä tai hallinnassa, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Varmistamme, että verkkotunnuksesi rekisteröinti ja hallinta sujuvat saumattomasti. Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua mielellämme kaikissa verkkotunnuksesi liittyvissä kysymyksissä ja tarpeissa.